80-та річниця з дня народження нашого земляка -Петра Миколайовича Скунця

Петро Скунць – палкий патріот Закарпаття і всієї України

Цього року Петру Миколайовичу Скунцю виповнилося б 80 років. Він чимало зробив для літератури рідного краю. Йому належить поважне місце серед письменників і поетів ХХ століття.

Петро Миколайович Скунць народився в селищі Міжгір’я в простій селянській родині.

Звичайний сільський хлопчина 1958 року, закінчив Міжгірську середню школу та й подався до Ужгорода – продовжити навчання за покликом душі на філологічному факультеті Ужгородського державного університету.

Петро, навчаючись в університеті, вже був відомим, як поет-початківець. Бо ще зі шкільних років з’явилися його твори в місцевій пресі та літературному альманасі «Карпати».У 19 років вийшла у світ перша збірка його поезій «Сонце в росі» .

Після закінчення університету він один рік прослужив у армії. Повернувшись в запас, Петро Скунць почав працювати кореспондентом у газеті «Молодь Закарпаття».

Із 1964 року – став членом Спілки журналістів України.

У 1967 році Петро Скунць удостоєний обласної премії імені Дмитра Вакарова. Цей період він вважав початком своєї літературної творчості.

Потім перейшов працювати редактором видавництва «Карпати», де упорядкував і відредагував близько півсотні книг та брошур. Доклав свою руку і до брошури по сільському господарству Юрія Юрійовича Пітри. Перед тим, як вона побачила світ, Петро Миколайович неодноразово зустрічався з кукурудзоводами села Білки.

1972 – 2005 роки – це вже зріла поетична творчість Петра Скунця.

50-річний ювілей увінчався для нього появою нових книг. За збірку «Спитай себе» (1992 р.) поет П.Скунць удостоєний Національної премії ім.Т.Г.Шевченка.

А за книгу вибраного «Один» (2000 р.) удостоєний премії імені Федора Потушняка.

Останній великий біографічний матеріал Петра Миколайовича Скунця надрукований у книзі «Закарпаття. Хто є Хто», присвяченій 60-річчю створення Закарпатської області 1 червня 2007 року під заголовком: «Чендей Іван Михайлович». Цей матеріал був надрукований уже після смерті поета.

Помер П.М.Скунць 30 квітня 2007 року.

Про творчість Петра Миколайовича опубліковано десятки критичних та наукових розвідок, видано розлогі монографії, захищено докторські дисертації, а також ряд кандидатських.

П.Скунць нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, відзнакою облдержадміністрації «За розвиток регіону».

Почесний громадянин смт. Міжгір’я та м. Ужгород, його відображено на двох меморіальних дошках – у Міжгір’ї на фасаді школи, в якій вчився, і в Ужгороді при вході в обласну бібліотеку імені Федора Потушняка.

Петро Миколайович був і залишився палким патріотом Закарпаття і всієї України.

До 80-річчя від дня народження письменника і громадського діяча Петра Миколайовича Скунця, у нашій гімназії, зроблено тематичну книжкову виставку бібліотекарем - Лацко Вікторією Іванівною , до якої залучено і сільського бібліотекаря - Ерделі Світлану Іванівну.

Відеопрезентація до 80-ої річниці з дня народження нашого земляка - Петра Миколайовича Скунця

Кiлькiсть переглядiв: 39

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.